Foto: ilustračné pixabay

NAPREDOVANIE TRANSFERU TECHNOLÓGIÍ V ZNAMENÍ DVOCH SPOLOČNOSTÍ

Ako zabezpečiť plynulé a úspešné komercializovanie duševného vlastníctva pochádzajúceho z univerzít? Ako vytvoriť spinoff spoločnosť, ktorá má ambíciu napredovať v ťažkom konkurenčnom boji na trhu, alebo dokonca vytvoriť takú, ktorá má zas za cieľ zmeniť podobu transferu technológií v celej krajine? Odpoveď na tieto otázky nájdeme v príbehu dvoch českých spinoff projektov Eve Technologies (MUNI) a The University Company Technickej univerzity v Liberci. Ich zameranie je odlišné, no hodné inšpirácie.

Firma Eve technologies je dôkazom toho, že spinoff spoločnosti sa môžu zakladať aj v menej tradičných fakultách úspešných univerzít. Štatút spinoff firmy totiž bol tejto spoločnosti ponúknutý z pracoviska Ústavu českého jazyka Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. „Spoločnosť EVE Technologies som založil v roku 2013 spolu s Alešom Holubcom, na základe našej spolupráce počas medzinárodnej letnej školy pre študentov programovania SCOPE,“ povedal spoluzakladateľ EVE Technologies Richard Holaj.

SPOLUPRÁCA S MASARYKOUVOU UNIVERZITOU

Spájanie s Masarykovou univerzitou sa začalo už počas vysokoškolských štúdií. „Na Masarykovej univerzite som začal študovať magisterský odbor český jazyk so špecializáciou na počítačovú lingvistiku. Počas tohto štúdia som sa začal postupne viac zapájať do fungovania Ústavu českého jazyka. Neskôr ma oslovila doktorka Dana Hlaváčková s tým, že by sme mohli spoločne ako Ústav českého jazyka a EVE Technologies podať žiadosť o projekt v rámci programu ÉTA Technologickej agentúry Českej republiky,“ vysvetlil Holaj s tým, že spomenutým projektom sa stala multiplatformová mobilná aplikácia na výčbu češtiny pre cudzincov. Tá dnes existuje pod názvom CzechME. „Projekt sme získali a podarilo sa nám ho úspešne dokončiť. Projekt a aplikáciu sme ale vyvíjali a rozširovali i po jeho skončení. A práve vtedy nám bol ponúknutý štatút spinoff spoločnosti ako prvej v histórii Filozofickej fakulty MUNI v Brne,“ ozrejmil Holaj.  

Spoločnosť EVE Technologies sa teda zameriava na vývoj komplexných multiplatformových aplikácií. „Ale našou hlavnou oblasťou pôsobenia je najmä e-learning, podieľali sme sa napríklad aj na vývoji nového korektora českého jazyka,“ vysvetlil Holaj.

Spolupráca  s Masarykovou univerzitou funguje na báze licenčných zmlúv. Týkajú sa jednotlivých aplikácií a zvlášť má firma podpísanú zmluvu o udelení štatútu spinoff spoločnosti. „Vzhľadom na to, že sme pôvodne vznikli ako nezávislá spoločnosť a univerzita nevlastní v našej spoločnosti podiel, nezasahuje nijako do vnútorných procesov firmy a spolupráca je postavená na báze spoločných projektov, pre ktoré existujú univerzálne zmluvy. Typicky ide o licenčnú zmluvu, v niektorých projektoch dokonca pôsobíme skôr ako externí konzultanti či dodávatelia bez vlastníckeho podielu. Celkovo sa snažíme o dlhodobú a vzájomne prospešnú spoluprácu,“ povedal Holaj.

Unikátna aplikácia

Momentálne firma EVE Technologies spolupracuje s Ústavom českého jazyka FF MUNI na aktualizáciách a ďalšom vývoji aplikácie CzechMe. Pri samotnom vývoji zaisťovala EVE technologies technickú stránku aplikácie a časť projektového manažmentu, zatiaľ čo Ústav českého jazyka sa staral o obsahovú stránku. „V súčasnosti ide asi o najrozsiahlejšiu aplikáciu pre výučbu češtiny ako cudzieho jazyka. Zameriava sa predovšetkým na začiatočníkov, t. j. jazykovú úroveň A0-A2. Pokrýva okrem slovnej zásoby i gramatiku a zvukové nahrávky, okrajovo tiež výučbu výslovnosti. Unikátne je aj to, že aplikácia funguje na báze lokalít a situácií, ku ktorým v týchto lokalitách môže dôjsť. Napríklad pri objednávaní kávy v kaviarni, vybavovaní povolenia k pobytu, či komunikácii na cudzineckej polícii a pod. Slúži teda zároveň čiastočne ako sprievodca pre cudzincov žijúcich v ČR,“ dodal Holaj s tým, že aplikácia sa pýši aj ocenením MUNI Innovation award 2023.

NETRADIČNÝ SPINOFF (THE UNIVERSITY COMPANY)

Vytvorenie spinoff firmy v rámci univerzity s cieľom  podporiť univerzitný transferu technológií nie je vo svete nič nové. V prostredí Čiech a Slovenska však ide stále o raritu. Technická univerzita v Liberci (TUL) sa však môže pýšiť vlastnou spinoff spoločnosťou The University Company (TUC), ktorá má za úlohu podporovať komercializáciu duševného vlastníctva.

Dôležitá spoločnosť

„TUC vznikla transformáciou servisnej organizácie TUL, ktorá už nemala využitie, na agentúru pre transfer znalostí. TUL teda už od roku 1991 vlastnila sto percent tejto spoločnosti s ručením obmedzeným, ale až od minulého roka ju využíva na transfer technológií,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti Ondřej Moš. Podľa jeho slov je úlohou TUC urobiť všetko pre to, aby sa výsledok vedeckého výskumu dostal na trh. „Zaoberáme sa činnosťami od overenia potenciálu cez hľadanie obchodných partnerov až po uzatváranie licenčných zmlúv a zakladanie spinoff firiem.“ Tieto procesy sú striktne prepojené s vedením univerzity. Spoločnosť TUC sa primárne zodpovedá valnému zhromaždeniu, ktorému predsedá rektor univerzity.

„Valné zhromaždenie schvaľuje rozpočet, plán činnosti a zakladanie nových spinoff spoločností. Na činnosť

spoločnosti dohliada takzvaná dozorná rada. Základným dokumentom vymedzujúcim fungovanie TUC v oblasti transferu technológií je Rámcová zmluva uzatvorená medzi univerzitou a TUC,“ ozrejmil Moš.

Zdokonalenie transferu technológií

Ambícií má spoločnosť TUC mnoho. „Chceme zlepšiť interné procesy na univerzite, zviditeľniť výsledky, ktoré vznikli na TUL a podporovať podnikavosť akademických pracovníkov s dôrazom na mladých akademikov a PhD. študentov. Hlavne ale chceme, aby pri aplikovanom výskume vznikali vynálezy, ktoré nájdu uplatnenie v spoločnosti. Verím, že keď budú mať výskumné organizácie kvalitné výsledky, firmy o ne budú mať záujem,“ povedal Moš. To, že sa na Technickej univerzite v Liberci robí kvalitný  výskum s komerčným potenciálom, dokladá aj aktuálny prípad transferu technológií.

 „Oslovil nás mladý vedecký pracovník, ktorý objavil zaujímavú metódu výroby nanočastíc. Najskôr sme overili potenciál vynálezu a i to, či je vo vlastníctve univerzity, ako je chránený a či výroba podlieha regulácii. Následne sme hľadali obchodných partnerov, možnosti finančnej podpory, proof of concept a teraz sme už aktuálne vo fáze, keď začíname tvoriť business plán, ktorý mal v týchto mesiacoch viesť k založeniu spinoff firmy,“ dodal Moš.

Ing. Ondřej Moš, M.Sc.

Absolvoval magisterské štúdium na Ekonomickej fakulte Technickej univerzity v Liberci a zároveň bakalárske a magisterské štúdium na University of Huddersfield. Zahraničné skúsenosti doplnil študijnými pobytmi v Turecku a Švajčiarsku. Od roku 2020 vedie na Technickej univerzite v Liberci Student Business Club zameraný na podporu podnikavosti univerzitných študentov. V roku 2021 začal s transformáciou vtedajšej univerzitnej dcérskej spoločnosti Vysokoškolského podniku Liberec na The University Company TUL.

Mgr. Richard Holaj, Ph.D.

Konateľ spoločnosti EVE Technologies, s. r. o., odborný asistent na Ústave českého jazyka Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Vyštudoval  softwarové inžinierstvo na Fakulte informačných technológií ČVUT v Prahe a český jazyk so špecializáciou na počítačovú lingvistiku na Filozofickej fakulte MUNI v Brne. Na Masarykovej univerzite  takisto úspešne obhájil dizertačnú prácu na tému Nástroj pre automatický prepis reči nerodených hovoriacich češtinou. Pôsobil ako hlavný riešiteľ grantu Technologickej agentúry ČT, v rámci ktorého vznikla aplikácia na výučbu češtiny pre cudzincov CzechME. Za tú bol spoločne s doktorkou Danou Hlaváčkovou v roku 2023 vyznamenaný ocenením MUNI Innovation Award. V súčasnosti sa aktívne podieľa na výučbe odboru počítačová lingvistika na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity a vo svojom výskume sa zameriava predovšetkým na problematiku automatického spracovania reči nerodených hovoriacich češtinou. Okrem toho sa v rámci svojej firmy EVE Technologies  s.r.o. venuje problematike e-learningu, a to hlavne vo výučbe jazykov. Ako externista sa podieľa aj na množstve ďalších projektov, ako je nový automatický korektor češtiny „OPRAVIDLO“ alebo SLAN – slovotvorný analyzátor pre výučbu češtiny pre cudzincov. Jeho veľkou vášňou je čaj a v rámci svojho podnikania sa tiež venuje jeho dovozu a predaju.

Mgr. Juliana Bezáková

Autor fotografie

Odborníčka na duševné vlastníctvo na Oddelení informačnej podpory transferu technológií v Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). V rámci Strediska patentových informácií PATLIB a národného projektu NITT SK II poskytuje patentové informačné služby, najmä rešerše na stav techniky, ochranné známky a dizajny pre fyzické osoby, firmy aj vedecko-výskumné inštitúcie.

Mgr. Martin Karlík

Autor fotografie

Absolvent politických vied na Trnavskej univerzite v Trnave. Už 15 rokov pôsobí v mediálnej sfére. Pracoval ako zástupca šéfredaktorky a šéfredaktor v týždenníku spoločnosti Petitpress. Viac ako tri roky bol zástupcom šéfredaktora v lifestylovom magazíne BREAK, kde mal okrem iného na starosti aj sekciu vedy a techniky. Okrem toho je autorom a spoluautorom mnohých odborných monografií a článkov s historickou, zahraničnopolitickou či vedecko-technickou tematikou. Momentálne pracuje ako šéfredaktor a odborný pracovník oddelenia transferu technológií v Centre vedecko-technických informácií SR.